Project Description

Taluzare Maluri

Prima etapa in procesul proiectarii unei lucrari de consolidare sau aparare a taluzurilor consta in efectuarea studiilor de teren si de laborator.
In cazul canalelor de transport al apei trebuie sa se hotarasca daca este necesara o captusire a canalului pentru reducerea pierderilor prin infiltratii si cresterea vitezei de transport sau daca se poate renunta la captusirea acestuia.
In cazul digurilor, consolidarea taluzurilor prin lucrari speciale se face numai local, in zone de expunere maxima.

 Asigurarea stabilitatii lucrarii este principiul fundamental al oricarei constructii.

Conceputa si destinata pentru asigurarea stabilitatii taluzurilor (malurilor), o lucrare de acest gen nu isi poate indeplini rolul daca stabilitatea ei poate fi afectata de curentul apei.
O cauza a eroziunilor in spatele consolidarii este exfiltratia apei subterane prin taluz, insotita de antrenarea particulelor de pamant in zonele de izvorare. Fenomenul apare cand nivelul freatic este superior nivelului din cursul de apa in urma scaderii rapide a acestuia.

Prin proiectare se vor prevedea masuri si recomandari, adresate atat executantului cat si utilizatorului lucrarii, pentru protectia mediului inconjurator.
In cazul canalelor in functiune se va studia si posibilitatea intreruperii temporare a functionarii sau in unele cazuri chiar variante provizorii de ocolire.