Exctractia de si

Extractia de nisip si pietris este o activitate absolut necesara pentru dezvoltarea economica, precum constructia de drumuri si productia de beton.

Drept urmare, exploatarea de nisip si pietris este o activitate economica majora care se desfasoara adesea pe albiile raurilor si lacurilor.

Extractia resurselor naturale precum nisipul, pietrisul, piatra, mineralele industriale (de exemplu, var si cuart), diverse tipuri de minereuri metalice si pietre pretioase are de fapt obiectivul de exploatare a resurselor minerale.

In plus fata de extractia mineralelor, sunt adesea necesare procese de sortare pentru a asigura comercializarea produselor.

Aceasta prelucrare poate include orice, de la procese mecanice simple precum concasarea si spalarea agregatelor pana la procese de separare chimica complicate.

Instalatiile de prelucrare sunt de obicei situate in balastiere sau in zonele de excavare, astfel incat costurile cu transportul sa fie cat mai scazute.

Metodele moderne de extragere a agregatelor minerale si altor minereuri sunt deseori efectuate la scara larga, iar minereurile de nisip si pietris excavate pot depasi cifra de 10 milioane de tone pe an cu o instalatie individuala.

In cele mai multe cazuri procentele metalelor valoroase din minereul brut sunt mici. In astfel de cazuri, acest proces produce o cantitate relativ mica de produse vandabile si o cantitate mare de nisip si pietris.

Amestecul de nisip si pietris se mai numeste si . Puturile de decantare pot ocupa suprafete mari.

Mineritul are traditii indelungate in multe tari in curs de dezvoltare.

Excavarea la scara larga si extractia agregatelor minerale sunt procese extrem de cunoscute.

Marimea instalatiilor din acest sector variaza mult.

Acest lucru este demonstrat de existenta unor activitati individuale de concasare a pietrei de vanzare in paralel cu instalatiile de mari dimensiuni care fac acelasi lucru.

In ultimii ani, a existat o crestere majora a mineritului traditional de aur la scara mica in unele tari in curs de dezvoltare, bazat in principal pe prelevarea aurului din sedimentele fluviale.

Acest tip de activitate traditionala are de obicei unul sau cativa angajati. Cu toate acestea, deseori mai multe firme pot fi active in aceeasi zona.